Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü içinde yer almaktadır. Anabilim dalımızda 4 öğretim üyesi (1 Profesör, 2 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi) bulunmaktadır.
Anabilim Dalımız tarafından Eczacılık Fakültesi öğrencilerine lisans düzeyinde seçmeli ve alan derslerinin yanı sıra zorunlu dersler olarak; “Tıbbi Biyoloji ve Genetik I”, “Tıbbi Biyoloji ve Genetik II” ve “İlaç Etki Mekanizmalarının Esasları” dersleri teorik olarak, “Tıbbi Biyoloji ve Genetik Laboratuar” dersi ise uygulamalı olarak verilmektedir. Ayrıca, Anabilim Dalımız öğretim üyeleri tarafından Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı)’ne bağlı Yüksek Lisans ve Doktora programlarındaki öğrencilere tez danışmanlıkları yapılmakta olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler de verilmektedir.
Anabilim Dalımız öğretim üyeleri tarafından yürütücü ve/veya araştırmacı olarak gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmekte olan Üniversite destekli Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve TÜBİTAK projeleri ile yine Anabilim Dalımız öğretim üyelerinin danışmanlığında devam etmekte olan üniversite destekli Yüksek lisans ve Doktora tez projeleri bulunmaktadır.
Anabilim Dalımızda; Hücre Kültürü, Sitotoksisite ve genotoksisite çalışmaları, Mikroskop-bilgisayar bağlantılı görüntü analizi, Kanser gelişiminde ve ilerlemesinde önemli roller oynayan sinyal yolaklarına etki ederek antitümöral etkiye sahip terapötik yeni moleküllerin dizayn ve sentezleri ile Enflamasyon gelişiminde rol oynayan sinyal yolaklarını etkileyerek antiinflamatuar/antialerjik etkiye sahip terapötik yeni ajanların ortaya çıkarılması ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, bitki ekstrelerinin ve fitokimyasalların hem çeşitli kanser hücre hatlarındaki hem de deneysel olarak enflamasyon geliştirilen sağlıklı hücre hatlarındaki biyolojik aktivitelerinin moleküler yöntemlerle değerlendirilmesi ve etkilerinin moleküler mekanizmalarının aydınlatılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla; Hücre Kültürü Teknikleri, MTT hücre canlılığı testi, qRT-PCR, Western Blott ve ELISA analiz yöntemleri kullanılmaktadır.
Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı